maanantai 21. maaliskuuta 2016

Virtasen kauppa -projekti

Messuosastojen ja kuvausjärjestelyjen jälkeen alkoi jälleen myymälätilan suunnittelu. 
Koko luokallemme oli tarjottu töitä kolmesta eri yrityksestä, ja jokainen sai hypätä haluamaansa projektiin mukaan.
Itse halusin tehdä Virtasen kauppa -projektia. Tiimissäni ovat minun lisäkseni Camilla, Aino sekä Maikki. 
Tehtävänantona meillä oli siis tehdä viihtyisä, houkutteleva ja erilainen myymälätila traktorin ja auton varaosia sekä työkaluja myyvään liikkeeseen.

Virtasenkauppa.fi

Projekti alkoi käynnillä myymälässä. Otimme valokuvia, ja sovimme varsinaisen tapaamisen.
Torstaina 18.2. oli asiakastapaaminen: saimme kuulla asiakkaan näkemyksiä ja ideoita sekä fiksausta kaipaavia kehityskohteita.

Sen jälkeen aloitimme ideoinnin. Selailimme Pinterestiä, ja ideoita nousi runsaasti esiin. Kävimme tiimini kanssa kiertelemässä Salon myymälöitä, valokuvasimme ja poimimme ideoita talteen. Halusimme kuitenkin tehdä uudistuksesta Virtasen kaupan näköisen, joten teimme kattavan alkuperehtymisen ko. myymälään, liikeideaan, tuotevalikoimaan sekä myymälätilan hyviin ja huonoihin puoliin. 
Kokosimme valokuvista kollaasityyppisen seinän, ja kirjoittelimme projektin aikana esiin nousseet ideat ylös. Mietimme myös asiakkaan omia ehdotuksia ja toteuttamistapoja. 

Kun tiimini visio oli selvillä, teimme työnjakoa. Itse lähetin muutamia tarjouspyyntöjä, minkä jälkeen minä ja Maikki mietimme myymälän layoutia - asiakas antoi luvan ehdottaa kaikkea, joten päätimme tehdä pieniä muutoksia osastojen paikkoihin. Mietimme ensin suttupaperille uutta layoutia. Tehtyämme käsinpiirretyn version pohjapiirroksesta tulostimme vaikeuksien kautta pohjan suurkuvatulosteena mittasuhteessa. Leikkasimme siitä myymälän eri elementit, ja seuraavana aamuna tulostimme toisen pohjan samassa mittakaavassa. Sijoittelimme sinitarratekniikalla palaset paikoilleen, tässä vaiheessa mukana oli koko tiimi.
Myöhempi lisäys: emme ehdottaneetkaan asiakkaalle osastojen paikkojen muutoksia, vaan päädyimme pitämään pohjan ennallaan. Asiakas itse on tosin muutenkin jossain vaiheessa muuttamassa layoutia. 


Kun palaset oli saatu paikoilleen, teimme jälleen työnjaon. Minä halusin kokeilla pohjan piirtämistä AutoCAD-ohjelmalla. Muut miettivät myymälään mahdollisesti tulevien fiiliskuvien aiheita. Sain pohjan piirrettyä, ja kuvausideoita kehiteltiin monia.

Ideoinnin ja puhtaaksipiirtämisten jälkeen koitti päivä, jolloin olimme sopineet ideoiden esittelyn. Menimme Virtasen kaupalle yhden planssin, kolmen pikkuplanssin sekä ideakansion kanssa. Saimme ideamme myytyä, ja asiakas tykkäsi ehdotuksistamme.

Tapaamisen jälkeen oli enää 4 päivää aikaa tälle projektille. Ensimmäinen tehtävä oli aikataulutus, jotta saamme kaiken toteutettua.

Seuraavana maanantaina lähetin tarjouspyynnön Virtasen kaupan yhteistyökumppanille, kirjoitin listan fiiliskuvauksista sekä hoidin yhteydenoton yhteen kuvauspaikkaamme (joka myöhemmin peruuntui meistä riippumattomista syistä). 

Tässä valmis pohjapiirros, johon Camilla ja Maikki piirsivät yhteistyössä autotien sekä muut elementit. 

IDEAT:


  • Koko myymälän kiertävä kaksikaistainen, kumimatosta tehty autotie, joka saa asiakkaat kulkemaan koko myymälän läpi. Autotiehen kuuluu liikenneympyrä, jonka keskelle tulee sinistä messumattoa. Keskelle tulee myös säännöllisesti vaihdettava esillepano, tai vaikka Virtasen kaupassa myynnissä oleva traktori. Tulostettuun autotiehen kuuluisi myös suojateitä, jotka ohjaisivat esimerkiksi toimistojen ovensuuhun. Asiakaspalvelutiskin jokaisen pisteen eteen tulisi "parkkiruudut". 
  • Joitakin alueita rajataan sinisellä messumatolla, jolloin tila selkeytyy ja tuotteet nousevat esiin paremmin. Myös sisäänkäynnin eteen tulee sininen matto, jotta sisäänkäynti saadaan kutsuvammaksi
  • Sisäänkäynnin vasemmalla puolella olevasta lasten osastosta tehdään puutarha-tyylinen: ruohomatto, puutarhatarvikkeita, lasten leluja, viherkasveja... Kehitimme myös ryhdikkään ratkaisun harjanvarsille ja haravoille. 
  • Sisäänkäynnin oikealle puolelle tulee Virtasen kaupan historiikkiseinä, johon tulee valokuva kaupan historiasta, vuodelta 1972.


  • Myymälään tulisi myös kylttiopasteita, jotka ohjaavat asiakkaat helposti oikeille osastoille


  • Lopuksi yleisiä kehitysideoita: rivit ja linjat suoriksi, lattialla olevat tavarat nostetaan sinisella muovilla päällystetyille eurolavoille, karttaopaste sisääntuloon, vaatteita etunäyttöön seinälle, tikasosastolle vain muutamia kappaleita esille, myymälän valotauluihin opasteet...

Tiistaina ja keskiviikkona olimme lähes koko ajan kuvaushommissa. Tiistaina valokuvasimme ammattiopistomme tiloissa: auto-, puu-, rakennus- ja metallipuolella. Nämä kuvat tulevat siis Virtasen kaupan seinille fiiliskuviksi.
Keskiviikkona suuntasimme jo aamusta Kiskon kautta Pertteliin. Vuorossa oli maatalousaiheiset kuvaukset eräällä maatilalla. Oli kyllä todella kiva päästä täynnä lehmiä olevaan navettaan kuvaamaan :)

Tulen myöhemmin lisäämään kuvia valmiista fiiliskuvista sekä myymälässä tehdyistä muutoksista toiseen postaukseen. Projekti on kyllä ollut kiinnostava ja innostava, vaikka aika on ollut rajallinen. Kun projekti saatiin päätökseen, meillä alkoi jälleen koko loppukevään kestävä työssäoppimisjakso.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti