sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Yrittäjyyttä ja liiketoimintasuunnitelmia - kooste kurssista

Mukavan ja opettavaisen työssäoppimisen jälkeen opintoni jatkuivat kiinnostavan yrittäjyys ja yritystoiminta -kurssin muodossa. Kyseinen kurssi on pakollinen ammattikoulussa, enkä voi saada sitä aikuislukiossa, joten neljä viikkoa ennen joulua kuluivat yrittäjyyskurssin sekä lukiokurssien parissa. 

Yrittäjyyskurssin ensimmäisellä tapaamiskerralla saimme alustavan kurssiohjelman ja kävimme läpi yrittäjälle tuiki tärkeää verkostoitumista ym. Tehtävänämme oli tehdä lisäksi yrittäjähaastattelu jostakin yrittäjästä, ja suunnittelimme haastattelua varten kysymyksiä. 

Joulutoritorstaina 26.11. muutamat ryhmästämme olivat myymässä tuotteitaan joulutorilla ja osa oli tekemässä yrittäjähaastatteluja. Me, ketkä olimme koulussa, mietimme mm. valokuvien tekijänoikeuksia ja valokuvauksen hinnoittelua.

Seuraavalla kerralla aloitimme liiketoimintasuunnitelman tekemisen. Sen avulla käydään läpi mm. seuraavia asioita:

Millainen on liikeidea?
 Miten yritys erottuu kilpailijoista?
Millainen on yrityksen imago ja toimintaperiaate?
Millaiselle asiakaskunnalle yritystoiminta kohdennetaan?
Miten vältetään riskit?
Mitä päätavoitteita yrityksellä on?
Miten yritystä markkinoidaan?

Jos haluaa perustaa yrityksen, liiketoimintasuunnitelma on laadittava. Netistä löytyy valmiita ja helppokäyttöisiä pohjia tuota tehtävää varten. Tällä kertaa käytin Yrityssalon Yritystulkin liiketoimintasuunnitelmamallia.

Viimeinen kerta tällä kurssilla oli 10.12. Tuolloin kävimme läpi yrittäjähaastattelut sekä liiketoimintasuunnitelmat.
Saimme opettajalta hyvää palautetta liiketoimintasuunnitelmiemme sisällöistä. Omaa kuvitteellisen kenkäkaupan liiketoimintasuunnitelmaani voisi kehittää esim. määrittelemällä asiakaskunnan vieläkin tarkemmin - päämääränä se, että mahdolliset, potentiaaliset kenkäkaupan asiakkaat pystyisi tunnistamaan jo kaupungilla kulkiessaan ("tuollainen ihminen voisi käydä ostoksilla liikkeessäni") Olisi siis hyvä, että asiakaskunta ja moni muu asia olisi tarkasti määritelty. On myös mietittävä, että millä tavoin oma yritys eroaa kilpailijoistaan - jos tarjontaa on paljon, kannattaa erottua edukseen.

Yrittäjyysjuttujen jälkeen minulla alkoi joululoma, joka on nyt jo ohi ja arki jatkuu taas, tällä kertaa koulussa mm. kuvausjärjestelyiden parissa hiihtolomaan saakka. Hiihtoloman jälkeen edessä on jälleen työssäoppimista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti