tiistai 26. tammikuuta 2016

Taiton opettelua

Maanantaina 26.1. kävimme opettajan kanssa läpi lehtien taittoa. Meille näytettiin esimerkkejä eri lehdistä, ja saimme tehtäväksemme tehdä postauksen taitosta.

Esimerkiksi näin voi hyödyntää graafisia elementtejä. Otsikko on valtavan suurella fontilla, ja taustalle on "läikähtänyt" kahvia.

lähde 

Taitto tarkoittaa esimerkiksi lehden elementtien sommittelua. Taiton kautta lehti hakee tunnistettavuutta ja tunnelmaa. Jokaisella lehdellä on oma taittotapansa.

Lehti on kokonaisuus, joka koostuu mm. pääkirjoituksesta, useista artikkeleista ja kolumneista. Esimerkiksi aikakauslehdissä lukeminen on tehty tarkoituksella helpoksi. Ensimmäisille sivuille sijoitetaan helppolukuisimmat jutut, joiden avulla lukija viritetään lukufiilikseen. Lehden keskiosassa taas ovat ne "raskaimmat" ja pisimmät artikkelit. Lehden loppua kohti jutut muuttuvat jälleen kevyemmiksi, jotta saadaan tasapainoinen kokonaisuus. On siis merkittävää, mihin kohtaan lehteä juttu sijoittuu. 

Kävimme myös läpi, mitä aukeamalla on lähes poikkeuksetta aina oltava. 
- Otsikko
- Ingressi (leipätekstistä erottuvalla fontilla kirjoitettu, lyhyt johdanto)
- Leipätekstit 
- Marginaali 
- Artikkelin tekijöiden nimet

Aukeamalla voi käyttää suuria väripintoja. 
lähde
lähde

Aukeamalla voi käyttää useita fontteja ja värejä. Anfangi tarkoittaa suurta alkukirjainta, joka erottuu muusta tekstistä. Anfangeja voi halutessaan käyttää taitossa, mutta niitä ei yleensä viljellä kovin paljon. Esimerkiksi ensimmäiseen kappaleeseen voi sopia anfangi. Taittajan tulee huomioida rytmit, ryhmät ja jako: millainen rytmi artikkelissa on, miten kuvia ryhmitetään, ja miten aukeaman tila jaetaan eri elementeille?
Aukeamassa voi hyödyntää geometrisia muotoja, kuten viivoja, kolmioita tai ympyröitä. Myös erilaisia symboleja voi käyttää tarpeen mukaan. 

Kuviin saadaan erottuvuutta esimerkiksi muuttamalla linjaa, keikuttamalla kuvaa johonkin suuntaan. Tässä pitää kuitenkin olla varovainen, jotta aukeamasta ei tule sekasotkua. Joidenkin artikkeleiden kuviin sopii parhaiten rauhallinen tausta, toisiin taas syväys. Syvätty kuva tarkoittaa kuvaa, josta tärkeimmän elementin tausta on poistettu, ja vain tärkein on jäljellä. 

Aukeamalla voi olla olla nostoja, eli lainauksia tekstistä. Nosto on kirjoitettu suuremmalla fontilla, ja sen tulee olla erottuva. Myös graafiset elementit voivat toimia. Jos tarkoituksena on tehdä kuvakollaasi, kannattaa varoa sotkuista kuvasälää. Juttua taittaessa voi miettiä, sopiiko kuviin ihmiset: kasvot kiinnostavat ja herättävät huomiota aina. 


Alla olevilla aukeamilla on käytetty mm. graafisia elementtejä, kuten aterimia, ylhäältäpäin otettuja valokuvia, erilaisia muotoja, kuten ympyröitä ja kaarevia, sekä suoria viivoja. Taustaa on tehty jauhoisen näköiseksi, jolloin saadaan elävyyttä ja todentuntuisuutta.
lähde

Alla erilaisia taittotyylejä. 

Näytönkaappaus osoitteesta www.graafinen.com/suunnittelu/yleista/taitto


Taittoon kannattaa löytää rohkea ja reipas tulokulma, mutta lisäksi tulee muistaa linjat ja muut tärkeät seikat, jotka vaikuttavat jutun selkeyteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti