keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Työssäoppimispaikan sanastoa ja tuoteryhmiä


Työssäoppimisen aikana ehtii kuulemaan ja oppimaan yrityksen sanastoa paljonkin. Tässä muutamia sanoja selityksineen...

Massa-alue: Myyntipaikat käytävän varrella, hyvin näkyvissä. Massat on sijoitettu sen reitin varrelle, jonka asiakas kulkee liikkeen läpi. Massoissa on saman tuoteryhmän tuotteita, jotka sopivat yhteen: esimerkiksi pukupusseja ja henkareita tai tortillalevyjä ja salsakastikkeita. Näitä kutsutaan käyttöyhteystuotteiksi. Esimerkiksi kahvia sisältävän lavan oheen voidaan tuoda keksejä tai vaikka pahvimukeja.

Enari: EAN-koodi eli viivakoodi, joka löytyy joka tuotteesta

Piikki: Metallinen tuotteiden "pidike", joka kiinnitetän hyllyn takaseinään. Piikkiin voidaan laittaa esille tavaroita. 

Rullakko: Myymälään tulevat tuotteet tuodaan pakattuna pyörällisiin, korkeisiin "kuljetuskärryihin". 

Hyllytys: Kuormaa purattaessa tuotteita viedään hyllyihin, hyllynpäätyihin tai muuhun paikkaan esille. Elintarvikkeita hyllytettäessä pitää huomioida päivämäärät, eli uusimmat tuotteet asetetaan ennen tulleiden taakse. Kun hyllytetään vaatteita tai asusteita, piikkeihin ne järjestetään niin, että pienimmät koot ovat edessä ja isommat takana.

Etuveto: Tavaroita vedetään eteenpäin, jolloin hyllyt saadaan näyttämään runsaammilta ja houkuttelevimmilta. 

Kemppari: Kemikaaliosasto, johon kuuluvat mm. saippuat, pesuaineet, ihonhoitotuotteet ja kosmetiikka. 

Puke: Pukeutumisosasto

Kapula: Tarpeellinen väline, jolla voidaan esimerkiksi tarkistaa jonkun tuotteen hinta, tulostaa hintalappuja, tarkistaa tuotteen saldo (eli lukumäärä: paljonko tuotetta on vielä myymälässä), inventoida yms.

Nelkku: A4- kokoinen hintalappu

Mutteri: Punainen, kuusikulmainen pahvista taiteltu myyntikori

Fifo: "Ensiksi sisään, ensiksi ulos" eli vaikka elintarvikehyllyissä eteen laitetaan vanhimmat (eli myymälässä pisimmän ajan olleet tuotteet) ja uusimmat laitetaan taakse, jolloin hävikkiä saadaan vähennettyä, kun asiakkaat ottavat yleensä mukaansa ensimmäisen tuotteen hyllystä. Näin elintarvikkeiden päivämääriä pystytään kontrolloimaan ja varmistamaan, ettei taaimmaiseksi hyllyssä ole jäänyt parasta ennen- päiväyksen ylittänyttä tuotetta.
Mm. elintarvikkeita alennetaan esimerkiksi -20 tai -50%, jotta ne saadaan helpommin myytyä ennen pilaantumista.

Display: Toimitettujen tavaroiden mukana tulee joskus niille tarkoitettuja "myyntialustoja", joissa tuotteet pääsevät paremmin esille. Displayt ovat usein pahvisia ja ne kootaan joskus mukanatulevien ohjeiden mukaan. Displayssä on usein myös myyntiä edistäviä juttuja, esimerkiksi tietoa ja tutkimustuloksia kyseisestä tuotteesta. Usein pakettiin kuuluu myös "nimilaatta", pahvinen läppä, jossa kerrotaan tuotteen nimi tai merkki.

Keksi: Pitkä metallinen keppi, jolla voidaan ripustaa esim. mainoksia myymälän kattoon tai seinälle roikkumaan

Sesonkiseinä: Sisääntulon edessä oleva seinä, jolle on koottu ajankohtaisia tuotteita. Esimerkiksi talvella siihen on laitettu lumikolia, pulkkia, lumilapioita ja lintujen ruokaa. Pääsin myös rakentelemaan keväistä puutarha- ja grillauskauden seinää, johon laitoimme toiselle puolelle grillaustuotteita ja toiselle puutarhatarvikkeita, kuten haravia, erilaisia käsineitä, kuokkia sekä hyttyskarkotteita. Tuoteryhmiä:

Taloustarvikkeet

Taloustarvikkeisiin kuuluvat mm. astiat, kattilat, paistinpannut, servetit, paperituotteet, muovipurkit yms.

Pukeutuminen ja asusteet

Salon Tokmannilta löytyy omat vaateosastot naisille, miehille ja lapsille.

Sisustustuotteet

Sisustustuotteiden osasto on pieni ja sieltä löytyy mm. maljakoita, kukkapurkkeja, lyhtyjä, kynttilöitä ja sisustustarroja, sekä monenkokoisia säilytyslaatikoita.

Sisustustekstiilit

Sisustustekstiiliosasto käsittää kaikki tyynyistä huopiin ja räsymattoihin. Osastoon kuuluvat myös verhot, tabletit, pöytäliinat yms. Tokmannilta löytyy aika laaja valikoima erilaisia lankoja.
Tekstiileihin kuuluvat lisäksi kodintekstiilit, käsi-ja kylpypyyhkeet, lakanat, tyynyliinat sekä erilaisia peittoja ja tyynyjä.
Tekstiiliosastolla sijaitsee myös yhden hyllylaivan kokoinen saunaosasto, josta löytyy mm. valmiita lahjasettejä ja saunatarvikkeita ja -tuoksuja, sekä muutamia kylpyhuoneen telineitä ja pyyhekoukkuja yms.

Työkalut, autotarvikkeet yms. ja kodinkoneet

Koska Salon myymälä ei ole kovin suurikokoinen, työkaluvalikoima on sen mukainen. Valikoimista löytyy kuitenkin useimpia perustarvikkeita, kuten vasaroita, pensseleitä, liimoja, teippejä, ruuveja, ja jos jonkinnäköistä pientä osaa. Myynnissä on myös esim. lasinpesunesteitä ja paljon erilaisia lamppuja.
Paristoja löytyy lähes kokonainen hyllyllinen päätyineen.
 Pieniä kodinkoneitakin löytyy jonkin verran, esimerkiksi tehosekoittimia ja kahvin- ja vedenkeittimiä.


Vapaa-aika, urheilu

Vapaa-ajan osastolta löytyvät mm. erilaiset kuntoiluvälineet, retkeilyvälineet ja toimistotarvikkeita, kuva-albumeita, kalentereita, kirjekuoria yms.

Lemmikkitarvikkeet ja -ruoat

Lemmikkiosastolta löytyy ruokia kissoille, koirille, jyrsijöille sekä linnuille. Myös muita eläintarvikkeita ja -leluja, kuten kuljetuskoppeja, ruokapurkkeja, talutushihnoja ja leluja.

Elintarvikkeet

Elintarvikeosastolla on mm. laaja valikoima keksejä, sipsejä, juotavia ja kuivatuotteita sekä erilaisia säilykkeitä. Tokmanni myy myös panimotuotteita, joihin kuuluvat limsat ja alkoholilliset juomat. Karkit, purkat ja suklaat löytyvät kassan läheisyydestä.

Siivoustarvikkeet yms.

Siivoustarvikkeita löytyy moneen tarpeeseen, mm. moppeja, rättejä, liinoja, ikkunanpuhdistustuotteita, imureita yms. Myös mm. henkarit, pukupussit, pyykkitelineet ja -korit löytyvät siivoustarvikeosastolta.

Kosmetiikka ja ihonhoito

Kosmetiikkaosastoon kuuluvat mm. meikit, ihonhoitotuotteet, kynsilakat, vanulaput jne.

Kemikaalit

Kemikaaliosasto käsittää kaikki yleispuhdistusaineista pyykinpesu- ja astianpesuaineisiin.
Kemikaaliosastolta löytyvät myös wc- ja talouspaperit. "Kemppariin" lasketaan kuuluvaksi myös sähköiset tarvikkeet, kuten parranajokoneet ja suoristusraudat.

Luontaistuotteet

Luontaistuotteet löytyvät myös kassan läheisyydestä. Valikoimiin kuuluu monenlaisia tuotteita vitamiineista ateriankorviketuotteisiin ja ravintolisiin.

Lasten osasto

Lasten osastolla on myynnissä mm. lautapelejä, Legoja, leluja, paperi- ja askartelutarvikkeita, vaippoja sekä vauvoille ja lapsille sopivia shampoita ja pesuaineita yms. Melko pienen osaston keskellä on massa-alue, johon kerätään ajankohtaisia ja uusimpia leluja. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti