keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

AutoCAD-harjoittelua


Keskiviikkona 29.4 meillä alkoi AutoCAD-tunnit.

AutoCAD2014 logo.png
Kuva Wikipediasta
Tähän postaukseen kokoan itselleni muistiin muutamia juttuja kyseisestä piirto-ohjelmasta ja täydennän tätä  uusien juttujen oppisen mukaan.

AutoCADin työpöytä (screenshot)
AutoCADin symboli on punainen kartio/ kolmio. Aina kannattaa käyttää uusinta versiota, eli tällä hetkellä vuoden 2014 versiota.

Uuden piirrustuksen saa aloitettua ohjelman punaista symbolia, joka löytyy vasemmasta yläreunasta, klikkaamalla. Se toimii kuten esim. Illustratorin ja Photoshopin File-valikko.
Siellä mennään ensimmäisen kohdan New päälle, jonka jälkeen viereen ilmestyy valikko, josta valitaan Drawing. Sen jälkeen ilmestyy pohja, johon aletaan piirtämään. Pohjan/paperin kokoa ei siis valita kuten Illussa, vaan pohjasta tulee automaattisesti äärettömän suuri.

Piirustukset tehdään ohjelmalla aina mittakaavassa. Tulostusvaiheessa piirros skaalataan, jotta se mahtuu oikean kokoiselle paperille. Värin voi muuttaa file-valikon alta>Options>Display>Colors.
Alhaalta löytyy nappi Grid Display, jota klikkaamalla saa ruudukon pois taustalta, kun sitä ei tarvita.

Ennen AutoCADissä työskentelyä kannattaa mennä valitsemaan File-valikon alta Drawing Utlities > Units ja Precision-kohdasta valitaan 0, jolloin ohjelmassa on ei ole desimaaleja, vaan kokonaislukuja.

Ohjelmassa annetaan käskyjä ja ne pitää aina muistaa hyväksyä näppäimistön Enter-napilla. Käskyt poistuvat voimasta vasta Esc-näppäimellä. Piirrosta voi zoomata, mennä siis lähemmäksi tai kauemmaksi, hiiren rullan avulla. Myös aivan oikeassa reunassa olevasta valikosta löytyy Zoom Extence- kohta, jolla voi zoomata.
Koko työtilaa/ pohjaa voi liikutella samaisesta valikosta käsi-symbolia klikkaamalla, tai sitten hiiren rullaa painamalla ja siirtämällä.
AutoCADissä toimivat ne yleiset pikanäppäimet, kuten esim. Ctrl S (tallenna) ja Ctrl Z (kumoa).

Ohjelmassa käytetään layereita. Eri layerit löytyvät yläpuolelta Layers-valikosta. Sitä kautta voi mm. tehdä uusia layereita ja vaihdella käytettävää layeria.

Ohjelmassa on paljon erilaisia näppäimiä. Työalustan yläpuolella on valikko, joka jakautuu eri osiin aiheittain. Vasemman puoleisimmasta Draw-valikosta löytyy piirtotyökaluja. Line-näppäimestä klikkaamalla tulee suoraa viivaa. Se toimii niin, että klikkaa ensin viivalle lähtöpisteen ja sen jälkeen päätepisteen. Jos haluaa tietyn pituisen viivan, sitä piirtäessä näppäillään tarvittava pituus millimetreinä kursorin viereen ilmestyvään "laatikkoon".

Ylärivin Polyline-kohta toimii kuten Line, mutta sitä käytettäessä viiva jatkuu, vaikka napsautetaan päätepiste. Viiva jatkuu siihen asti, kun painaa näppäimistön vasemmassa yläreunassa olevaa Esc-nappia tai Enter-nappia. Sillä voi esimerkiksi mukailla objektien muotoja, piirtää laatikoita, siksakkia ja niin edelleen.

Seuraava kohta on Circle, jolla voi piirtää ympyröitä. Napin alalaidassa on pieni nuoli, josta klikkaamalla avautuu erilaisia vaihtoehtoja, miten voidaan piirtää ympyrä: esim. käyttämällä hyväksi halkaisijan mittaa tai keskikohtaa.

Arc-kohdasta löytyy kaaren tekemistyökalu. Kaareen tarvitaan alkupiste, jokin keskikohta ja loppupiste. Vaikka kaaresta ei kerralla tulisi haluttua, sitä voi muokata (venyttää, suoristaa yms.) myöhemmin.

Näiden edellämainittujen toimintojen vieressä ohjelmassa sijaitsee helppokäyttöinen Retangle-työkalu. Sillä voi piirtää suorakulmioita. Kun tarvitaan tietyn kokoinen objekti, näppäillään mitat millimetreinä kursorin viereen tulleeseen laatikkoon.

Move-kohdasta Mofify-valikosta objekteja voi liikuttaa. Se toimii samalla tavalla kuin useat muut toiminnot, eli klikataan toimintoa, sen jälkeen haluttua objektia, hyväksytään Enterillä ja siirrellään sitä.

Copy:lla kopioidaan: Ensin klikataan sitä, sitten objektia, Enter ja vedetään kopioita lisää. Kopiointi jatkuu siihen asti, kunnes painaa Esc:ä.

Rotate-toimintoa käytetään objektien kääntämiseen ja pyörittämiseen. Toimintoa käytettäessä kursorin viereen tulee taas laatikko, johon laitetaan haluttu asteluku (esim. 45 tai 90 astetta), jolloin kuvio kääntyy sen verran. Pyörimissuunta on automaattisesti vastapäivään. Jos haluaa kuvion kääntyvän myötäpäivään, pitää asteluvun eteen kirjoittaa miinusmerkki (-).

Peilaaminen, kuvion toistaminen, onnistuu Mirror-kohdasta.

Trim toimii leikkaajana. Sillä pystyy esimerkiksi katkaisemaan viivan toisen viivan avulla. Ensin valitaan Trim, sitten leikkaava viiva ja sen jälkeen leikattava viiva. Aina ensin leikkaava viiva.

Annotation-valikosta löytyy teksti-ja kirjoitustoimintoja.

Properties-valikko keskittyy layereiden muokkaamiseen.

Group tekee eri viivoista ja muista kuvioista yhden kokonaisuuden, jolloin sitä on helpompi liikutella yhtenäisenä. Sen vierestä löytyy myös Ungroup-toiminto, josta "ryhmän" saa purettua takaisin eri osiksi.

CADiin voi tuoda kuvan Insert-valikosta >Attach.

Ohjelman alareunasta löytyy myös tuiki tärkeitä toimintoja ja valikkoja, joista saa säädettyä esim. viivan kulkemaan suorakulmassa (Ortho) ja paljon muita säätöjä.

Tallennus tapahtuu klikkaamalla punaista logoa ja sieltä Save As. Sen jälkeen avautuu laatikko, joka tiedustelee haluttua tallennuskohdetta. Valitaan oikea paikka (esim. muistitikku), laitetaan tiedosto oikeaan muotoon (yleensä uusin mahdollinen) ja klikataan Save. Tämän voi myös tehdä nopeammin oikealta yläriviltä pikatoiminnolla, tai sitten Ctrl S-näppäilyllä.
Tänään perjantaina 8.5 jatkui AutoCAD. Saimme viime tunnilta kotiläksyksi mitata oma huone. Mittasin kuitenkin koko kaksioni ja tänään aloitin piirtämään siitä pohjapiirustusta.

Erittäin keskeneräinen piirros, mutta siinä on näkyvissä kaikki muut tilat paitsi parveke ja wc. Huoneet ovat vielä tässä vaiheessa erikseen toisistaan.

Alapuolella vähän valmiimpi oman asuntoni pohjapiirros, mutta jäi vielä vähän kesken.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti